Friday, January 31, 2014

PSV Tahun 4 : Menggambar


Assalamualaikum ,

Lama jugak akak tak update blog ... faham-faham je la kan , awal-awal tahun ni kebanyakkan kita semua sibuk dengan macam-macam tugasan . Tahun 2014 ni akak ditugaskan mengajar PSV Tahun 4 .. memandang sekolah kami hanya ada satu kelas bagi setiap tahun , so tak dapat la akak nak share aktiviti dengan cikgu seni yang lain di sekolah akak ... di sinilah tempat akak kongsikan segala aktiviti seni yang akak buat dengan anak-anak akak di sekolah . 

Mesti ada yang tanya .. sempat ke nak ambik gambar masa PdP ? .. adakalanya sempat , dan kadang-kadang tu memang tak sempat dan terlupa sebab sibuk guide budak-budak . Akak memang tak suka budak - budak buat cincai-cincai .. rugi bahan yang kita bekalkan tu ... sebab tu kita kena monitor dan guide diaorang dan bagi idea . Murid-murid lelaki akak kena tumpukan lebih sebab diaorang ni kebanyakkannya jenis yang nak cepat siap je .

Untuk tahun ni akak dah buat 3 aktiviti tapi satu ni je yang sempat diambil gambar ... itupun tak banyak . Insha Allah in future akak akan cuba snap-snap lebih banyak lagi .. Plan nak jahit apron yang ada a few pockets , senang akak nak letak alatan dan jugak handphone akak .. memudahkan akak buat beberapa task dalam 1 masa . 


Kita cikgu PSV 4 tahun ni beruntung sebab dah ada buku teks ... kalau yang tak berapa faham tu kita boleh rujuk situ .. budak-budak pun senang nak tengok contoh , dah tak payah cikgu nak print . Macam nak melukis gambar di atas ni ... objektif hari tu tercapai hampir 100% cuma hasilnya antara cantik dengan tidak je la ... murid - murid faham kaedah mewarna dengan betul yang menunjukkan kesan arah cahaya .

Minggu kedua akak buat capan ... punya sibuk sampai lupa nak ambik gambar . Hasil kerja murid yang cantik akak buat frame simple2 dan pamerkan ... selebihnya masuk dalam folio seni diaorang ... hujung tahun bagi dioarang terus , kalau ada yang request nak bawak balik tunjuk parents boleh cuma pastikan dioarng bawak balik ke sekolah . Budak - budak kecik ni kebanyakkannya ada bakat ... kita perlu dorong dan bagi semangat ... puji-puji selalu . Yang tak pandai tu kita tunjuk contoh ... Insha Allah lama-kelamaan bakat diaorang akan menyerlah .

Lepas cuti CNY ni nak update papan kenyataan PSV ... dah sebulan tapi belum ada perubahan . Budget yang menjadi masalah utama ... kalau ada duit semua jadi kan ?

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...